dr vogel, kritiek
dr vogel en kritiek

 

Dokter Vogel schreef het boek ‘De kleine dokter’. Naar eigen zeggen zijn hiervan meer dan twee miljoen exemplaren verkocht over de hele wereld,

dr vogel

In dit boek stonden maar weinig medisch geaccepteerde inzichten. De recepten die A. Vogel gaf, vooral in de oudere drukken, konden maar moeilijk serieus genomen worden.

Alfred Vogel stond een aantal jaren geleden nog bekend als doctor A. Vogel of ook dr. Vogel. Ook deze website heet zo. Vogel zou in 1952 een eredoctoraat in botanische studies van de ‘universiteit van Californië, Los Angeles’ hebben gekregen waardoor hij zich doctor A. Vogel kon noemen. De instelling die hem het eredoctoraat toekende bestaat al geruime tijd niet meer. Omdat hij geen medicus was maar wel in natuurgeneesmiddelen handelde wekte de benaming dr. Vogel een onterechte associatie. Mensen zouden kunnen denken dat hij wel een medicus was.


Na een klacht in 1981 bij de Reklame Code Commissie wordt hij en zijn producten geleidelijk aan niet meer als dr. Vogel vermeld. Op 14 oktober 1982 publiceerde Ivo de Wijs in de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad een artikel over deze zaak waarin hij Vogel als kwakzalver kwalificeerde.

Alfred Vogel was één van Jehova’s getuigen en de Nederlandse tak van het bedrijf Biohorma, toen in handen van Nederlandse Jehova’s getuigen, m.n. de familie van medeoprichter Bolle sluisde een aanzienlijk deel van de opbrengsten van de Vogel-producten door naar het Wachttorengenootschap. Ook propageerde Vogel sommige doctrines van Jehova’s getuigen in zijn boek ‘De kleine dokter’. In oudere edities kan bijvoorbeeld worden gelezen dat God bloedtransfusie verbood en dat het toch toepassen van deze medische behandeling zou kunnen leiden tot karakterverandering.

 

 

KLIK HIER!!!

 

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.